Hotellbrist i Stockholm

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur Sveriges Radio rapporterade hur turismen i Sverige blomstrat och att branschens omsättning ökat med hela fyra procent. Glädjande nyheter, så klart – men nu har det uppdagats att det är en viss problematik för Stockholm. Det är nämligen brist på hotell.

Under 2014 ökade antalet gästnätter i Stockholm med åtta procent och i hela landet bvar det en ökning på endast 1,6 procent. Bristen på hotell i Stockholm syns på beläggningsgraden på landets hotell. Förra året (fram till november) var den på hela landet 52,6 procent och i Stockholm nådde beläggningsgraden 69.6 procent. Det är en siffra som visar på bristen av hotellrum (källa).

Hur löser vi hotellbristen?

Ett alternativ självklart att bygga flera hotell – någonting som även görs i detta nu. Bland annat ska man bygga ett hotell på hela 156 meter högt i Kista. Hotellet kommer att ligga strax norr om Victoria Towers som även det är högt (120 meter). Hotellet i fråga ska bli ett så kallat sporthotell och ha bland annat tennisbanor, både inomhus och inomhus. Det är ett mycket spännande bygge och kommer mest troligt att bli väldigt lyckat – men det krävs fler hotell för att hotellbristen ska ses som besegrad. Vi har i Stockholm stad runt 20 000 hotellrum och sett till hela länet finns 32 000. Det kan låta mycket men om en ser till den stora siffran av övernattningar (som även ökar konstant) är det tydligt att vi behöver fler hotell. För de som bor i Stockholm är det säkerligen svårt att se vilken turiststad huvudstaden är, men nu är den mer populär än någonsin. Främst är det, såklart, utländska besökare – och de kommer vanligtvis från Tyskland, Storbritannien, USA, Norge, Finland, Danmark och Frankrike.

Populära turistmål i StockholmStockholm Gröna Lund Tivoli Karusell

 • Slottsvandring.
  Stockholm har flera fantastiska slott och att ta sig iväg på slottsvandring kan vara en mycket spännande upplevelse.
 • Djurgården
  Skansen, Junibacken och Gröna Lund är bara tre av många aktiviteter en kan göra på Djurgården. Här finns någonting roligt för hela familjen.
 • Kaknästornet
  Det höga tornet ger en fantastisk utsikt över hela Stockholm. Där kan du även äta lunch, middag eller ta en klassisk svensk fika.
 • Fotografiska
  Bilder från hela världen, ett måste när en besöker Stockholm.